Niektórzy uważają przyrządzanie steków za sztukę. Potrzeba umiejętności i precyzji, aby za każdym razem przygotować idealny stek.
Równie ważne są zioła, masło i sos, które towarzyszą stekowi. Czy kiedykolwiek próbowałeś steku przyrządzonego we frytkownicy powietrznej?
Wielu pomyśli, że to niemożliwe, ale sprawdź ten samouczek od Rose Oatley, który uzyskał ponad 2 miliony wyświetleń. Po jego obejrzeniu możesz poczuć się podekscytowany możliwością przygotowania steku we frytkownicy powietrznej.
Zacznijmy od składników, które będą potrzebne:
Steki Ribeye
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sos A1 (gęsty i obfity lub oryginalny)
Przyprawa do steków Montreal
Masło
Świeża pietruszka
Składniki na sos (opcjonalnie)
– 4 łyżki zmiękczonego masła
– 1 łyżka czosnku mielonego
– 1 łyżka tymianku
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 1 łyżka świeżej pietruszki
Będziesz także potrzebować:
– Szczotka silikonowa
– Deska do krojenia
– Frytkownica powietrzna
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie steku i pozostawienie go w temperaturze pokojowej na 20 minut.
Nie chcemy pracować na zamrożonych stekach.
Przed przygotowaniem steku rozgrzej frytkownicę powietrzną do 400°F przez 6 minut.
Przygotuj stek i połóż go na blasze do pieczenia. Dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i posmaruj nim całą powierzchnię, w tym boki.
Dodaj sól i pieprz po obu stronach i odłóż na bok.
Na talerzu dodaj sos A1. Możesz wybrać wersję Thick & Hearty lub oryginalną, w zależności od gustu.
Dodaj przyprawę Montreal.
Połóż stek, natrzyj go całym sosem, odwróć i zrób to samo po drugiej stronie.
Można dodać więcej przypraw w zależności od preferencji.
Pokryj stek aromatyczną przyprawą, również po bokach.
Weź kosz do frytownicy powietrznej i umieść go na desce do krojenia.
Spryskaj spód koszyka oliwą z oliwek.
Dodaj dwa steki, ustaw czas na 8 minut i piecz w temperaturze 400°F z jednej strony.
Po upływie czasu sprawdź steki, odwróć je i kontynuuj gotowanie przez kolejne 7 minut w temperaturze 400°F.
Ten przepis jest przeznaczony dla steków dobrze wysmażonych do średnio wysmażonych.
Czekając, posiekaj trochę pietruszki lub ugotuj sos.
Po zakończeniu odstaw stek na około 5 minut. Nie krój go jeszcze.
Czekając, aż stek ostygnie, dodaj masło.
Podawaj i ciesz się!
Rose przygotowała dwie wersje. Druga partia jest bardziej średnio wysmażona.
Aby to zrobić, należy piec jedną stronę w temperaturze 400°F przez 8 minut i 5 minut po drugiej stronie.
Wskazówki do zapamiętania:
- Ważne jest, aby wstępnie podgrzać frytkownicę powietrzną, aby stek był pięknie wysmażony.
- Nie gotuj zimnego steku. Spowoduje to, że stek straci wszystkie te pyszne soki.
- Pozwolenie stekowi odpocząć zablokuje więcej smaku i soków.
- Grubość steku i rodzaj używanej frytkownicy powietrznej mogą mieć znaczenie. Możesz dostosować czas i zobaczyć, co działa dla Ciebie.
Obejrzyj pełny film z przepisem poniżej.
Proszę SHARE z przyjaciółmi i rodziną.