Szef kuchni opowiada o tym, czego należy szukać we wszystkich restauracjach podczas posiłków na mieście

Szef kuchni opowiada o tym, czego należy szukać we wszystkich restauracjach podczas posiłków na mieście

Jeśli szukasz odpowiedzi, “Zapytaj Reddit” to miejsce, do którego powinieneś się udać.

To prawda, większość wiedzy, którą tam znajdziesz, jest nieco przypadkowa i dziwnie specyficzna, ale od czasu do czasu zauważysz złotą bryłkę pomocnej mądrości błyszczącą wśród reszty.

W jednym konkretnym przypadku konto, które od tego czasu zostało usunięte, postawiło kiedyś pytanie,

“Szefowie kuchni, na jakie czerwone flagi powinni zwracać uwagę ludzie, gdy wychodzą coś zjeść?”

Użytkownik chciał wiedzieć, co powinno skłonić kogoś do opuszczenia restauracji w oparciu o którykolwiek z 5 zmysłów.

Podczas gdy wiele osób się wypowiedziało, to pracownicy restauracji i szefowie kuchni mieli najciekawsze odpowiedzi.

Oto porady, które dały nam do myślenia.

Pixabay – Wild0ne

Źródło:
Pixabay – Wild0ne

1. Coś jest nie tak

XxcontaminatexX:

“Pierwszą rzeczą, którą powiedzieli nam w szkole kulinarnej, kiedy uczysz się podstawowych zasad dotyczących standardów bezpieczeństwa żywności, jest to, że jeśli wejdziesz do restauracji z owocami morza i poczujesz zapach ryby, wyjdź”

goBear84:

“Zawsze mówię, że jeśli wchodzisz do sklepu z owocami morza lub restauracji, powinno pachnieć oceanem. Głównie jak świeże powietrze i słona woda. Oznacza to, że wszystko jest świeże. Jeśli pachnie jak ryba, zaczyna się psuć, a jeśli zaczyna, to bardzo szybko!”
Pixabay

Źródło:
Pixabay

2. Słoni kucharze

A_pencil_artist:

“Jeśli pracownicy próbują kłócić się z tobą o jakość jedzenia, aby odwieść cię od odesłania czegoś niedogotowanego, po prostu wyjdź. Oznacza to, że mają kucharza, który nie potrafi przyjąć krytyki, a twoje szanse na kichnięcie znacznie wzrosną”

Flickr – Ian T. McFarland

Źródło:
Flickr – Ian T. McFarland

3. Duże menu są podejrzane.

utahjuzz:

“Jeśli restauracja ma OGROMNE menu… Wszystko jest zamrożone”

Flickr – El Gallo D’oro

Źródło:
Flickr – El Gallo D’oro

4. Porowate powierzchnie

szampon do brwi:

“Nie jestem szefem kuchni, ale dużo pracowałem w branży spożywczej. Dywan. Tak, jest ciszej i nie robi się ślisko, ale to jedna z najbardziej obrzydliwych rzeczy, jakie kiedykolwiek widziałem. Widziałem, jak go podnieśli, kiedy przebudowali (i położyli więcej dywanu). Odkurzanie wystarcza tylko na tyle w restauracji i wiem, że nigdy, przenigdy nie myli jej szamponem”

Pixabay

Źródło:
Pixabay

5. Pikantna obsługa kelnerska

ruizpancho:

“Jestem kucharzem w małej meksykańskiej restauracji. Zawsze zwracam uwagę na to, jak pracownicy ze sobą współdziałają. Jeśli wydaje się, że wszyscy lubią tam być i dobrze się koordynują, najczęściej oznacza to, że wszystko działa płynnie i mają dobry system, co zwykle oznacza, że wiedzą, co robią i można spodziewać się dobrego jedzenia. Tak jest zawsze w przypadku mniejszych, rodzinnych restauracji, które często odwiedzam i które moim zdaniem zawsze mają najlepsze jedzenie”

Pixabay – Shutterbug75

Źródło:
Pixabay – Shutterbug75

6. Polecanie tego, co nie jest dobre.

kjimbro:

“Pracowałem w restauracjach przez ponad dekadę. Kilka lat w kuchni, a reszta jako FOH.

Jeśli odpowiedź obsługi na pytanie “jak smakuje [item]” wydaje się nieszczera, to jest to duża czerwona flaga. Wiemy, co dzieje się w kuchni, znamy skargi i wiemy, które pozycje należy podkreślić, gdy je dostarczamy. Serwerzy, którzy wstrzymują się lub wydają się niekomfortowo z tym pytaniem, zazwyczaj oznaczają menu pełne rzeczy, których nie zjedlibyśmy nawet jako darmowy posiłek na zmianę “

Pixabay

Źródło:
Pixabay

7. Niezwykle szybkie jedzenie

CrossFox42:

“Kucharz w eleganckiej, swobodnej restauracji. Jeśli twoje jedzenie jest niewiarygodnie szybkie, prawdopodobnie jest to coś, czym należy się martwić. Mówię o zamawianiu przystawki, która jest gotowa w ciągu 10 minut. Zazwyczaj oznacza to, że danie zostało już ugotowane i trzeba je tylko podgrzać. Coś takiego jak sałatka nie powinno zająć dużo czasu, ale musisz upewnić się, że sałata (lub cokolwiek innego zielonego) jest wciąż chrupiąca i świeża, w przeciwnym razie została już wcześniej przygotowana i leżała”

Flickr – JOH _0301

Źródło:
Flickr – JOH _0301

8. Zapach smaru

FoxZach63:

“To późno, ale czyszczę kuchenne układy wydechowe. Jeśli wchodzisz do restauracji i czujesz zapach tłuszczu, wyjdź. Oznacza to, że miejsce nie jest czyste. Od układu wydechowego po sprzęt kuchenny. Czyścimy miejsca, w których tłuszcz kapie z okapów na powierzchnie kuchenne”

Flickr – Casper…

Źródło:
Flickr – Casper…

9. “Urocze” nazwy dla zwykłych potraw

Splinkyyy:

“W szkole kulinarnej obecnie i każdy instruktor kuchni mówi to samo, jeśli w menu jest błędnie napisane, to celowo i nie muszą sprzedawać ci prawdziwej rzeczy, najlepszym przykładem jest “Krab Cakes””

Flickr – Alfonso Pierantonio

Źródło:
Flickr – Alfonso Pierantonio

10. Chrupiące sztućce

thefabulousbomb:

“Zajmowałem się barmaństwem/kelnerstwem przez kilka lat, oto moja lista:

Sprawdź swoje sztućce, większość sztućców ledwo się myje, jest wcierana mydłem, spryskiwana wodą i wrzucana do zmywarki, a następnie ma być wypolerowana gorącą wodą, gdy zostanie przyniesiona do obszaru ustawienia stołu, to jest miejsce, w którym faktycznie sprawdzamy je pod kątem resztek brudu. Jeśli sztućce są obrzydliwe, istnieje duże prawdopodobieństwo, że kelnerzy nie wykonują swojej pracy prawidłowo”

Cóż, usłyszałeś to z ust konia! Rozpoznajesz któryś ze znaków ostrzegawczych na liście? Proszę, powiedz.

Dowiedz się więcej o czerwonych flagach restauracji tutaj.

Proszę podziel sie tym z przyjaciółmi i rodziną.