Jeśli chodzi o zszywki śniadaniowe, jedną z pierwszych rzeczy, które przychodzą na myśl, są jajka i bekon! Chrupiący, pyszny bekon. Sam zapach może wywołać uśmiech na twarzach większości ludzi.
Chrupiący… nie wiotki
Chociaż niewielka liczba osób woli jeść wiotki bekon, większość lubi go bardzo chrupiącego. Z jakiegoś powodu poprawia to ogólny smak. Choć niektórzy uważają, że nie ma to znaczenia, to jednak ma.
Smażenie
Gdyby zapytać 100 osób, jak przyrządzają bekon, prawdopodobnie wszystkie odpowiedziałyby, że go smażą. Ale jeśli kiedykolwiek to robiłeś, wiesz, że musisz go często obracać, unikając przy tym bolesnych rozprysków tłuszczu. Inną kwestią jest to, że nawet na dużej patelni można usmażyć tylko tyle pasków boczku naraz.


Chrupiące, ale nie idealne
Oczywiście, jeśli usmażysz bekon, możesz uzyskać ładny i chrupiący. Ale nawet wtedy zwykle są obszary, które nie są w pełni ugotowane. Lub gotujesz go tak długo, że zaczyna się zwijać na końcach. Jeśli oprócz smaku zależy ci również na dobrej prezentacji, smażenie po prostu nie zadziała.


Profesjonalista, który wie wszystko
Ktoś, kto jest mistrzem kuchni, wie, co robi. Będąc w pełni wyszkolonym, wiedzą, że istnieje dobry i zły sposób robienia rzeczy. Jeśli chodzi o bekon, jeden z szefów kuchni radzi ludziom, aby przestali go smażyć. Zamiast tego należy go upiec.


Pieczony bekon?
Zgadza się. Po przyrządzeniu go w ten sposób będziesz się zastanawiać, dlaczego wcześniej tego nie robiłeś. Po pierwsze, jest to niezwykle łatwe. Ale pieczenie boczku w przeciwieństwie do smażenia pozwala również ugotować więcej pasków na raz. Jeśli masz dużą rodzinę, jest to idealne rozwiązanie.


Jak to zrobić?
Używając dużego naczynia do pieczenia, ułóż paski boczku płasko obok siebie, ale tak, aby na siebie nie zachodziły. Podczas gotowania boczek nie będzie się zwijał. Co więcej, ponieważ źródło ciepła jest równomierne w całym naczyniu, każdy pasek jest całkowicie ugotowany, płaski i chrupiący.


Poznaj szefa kuchni Adama
Ten konkretny Master Chef ma na imię Adam. On i jego żona, Jackie, są współwłaścicielami The Country Cat. Ponieważ oboje są niesamowicie utalentowanymi szefami kuchni, mają okazję dzielić się pomysłami i wspierać się nawzajem. Są również współautorami książki kucharskiej Portland’s Heartlandia: Heritage Recipes.


Gotowanie na luzie
Ponieważ boczek znajduje się w menu ich restauracji i obsługują dużą liczbę klientów, wiedzą co nieco o gotowaniu luzem. Ale oprócz wskazówek, jak gotować bekon, aby zawsze był chrupiący, dzieli się jeszcze kilkoma spostrzeżeniami.


Specyficzny rodzaj bekonu
Adam wyjaśnia, że należy unikać kupowania bekonu z płynnym dymem i syropem kukurydzianym. Powodem jest to, że te dwa składniki zmieniają zarówno jakość, jak i smak. Poleca bekon, który został peklowany cukrem, przyprawami i solą. A jeśli to możliwe, kupuj produkt, który jest peklowany przez co najmniej pięć dni.


Tajemnica wyszła na jaw
Jeśli chcesz zaimponować wyjątkowym gościom, a nawet członkom rodziny, postępuj zgodnie z radą Adama. Zacznij od odpowiedniego rodzaju bekonu i zamiast go smażyć, upiecz go. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 350 stopni, wyłożyć naczynie do pieczenia papierem do pieczenia i piec, aż będzie chrupiący.


Jeśli raz użyjesz tej metody, już nigdy nie wrócisz. To, czy podzielisz się swoim sekretem z innymi, zależy wyłącznie od Ciebie.
Proszę podziel sie tym z przyjaciółmi i rodziną.
Źródło: Shareably, YouTube