Uwielbiam dobre ciasto, ale uwielbiam też próbować nowych rzeczy od czasu do czasu. AZIZA GOTOVIT ma tutaj kreatywne podejście do ciasta, które może zaspokoić oba te pragnienia.
Ten przepis “nie jest ciastem”, ale jest do niego bardzo podobny i nie zaszkodzi go wypróbować.
Zaczynamy od 3 jajek w misce, szczypty soli i 150 gramów cukru. Następnie dodajemy 100 ml oleju roślinnego i 70 ml mleka.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki trzepaczką.


Teraz dodaj 200 gramów mąki do miski. Przefiltruj ją przez sitko, jeśli chcesz uzyskać bardziej równomierne i ładne rozprowadzenie mąki.
To z pewnością pomaga. Nie chcielibyśmy po prostu wrzucić tych 200 gramów mąki za jednym zamachem, prawda?
I zanim przejdziemy do mieszania, dodajemy jeszcze jedną rzecz: 1 łyżkę proszku do pieczenia.


Za pomocą niezawodnego mieszadła lub szpatułki dobrze wymieszaj i obserwuj, jak zaczyna wyglądać ładnie i gładko.
Mieszanie, aby wyglądało gładko, może wydawać się, że chcemy tylko, aby wyglądało ładnie, ale nie dajmy się zwieść: gładka mieszanka zdziała cuda, gdy całość się połączy.
Gładka, kremowa mieszanka będzie działać o wiele lepiej niż gruboziarnista, grudkowata. Dotyczy to każdego przepisu, naprawdę.


Chociaż może nie jest to prawdziwe ciasto, nadal potrzebuje tacy, która je przypomina.
Znajdź dowolną tacę na ciasto, którą możesz mieć w pobliżu i posmaruj ją olejem roślinnym. To tutaj mieszanina będzie siedzieć i przekształcać się w pyszną formę, którą przybierze później.
Posmarowana olejem roślinnym masa nie będzie przywierać do tacki. Dzięki temu nie zrujnujesz wyglądu zewnętrznego, gdy spróbujesz go później.
Jest więcej rzeczy do dodania, więc jeszcze nie skończyliśmy. W innej misce umieść 250 gramów twarogu i 1 jajko.


Następnie dodaj 3 łyżki cukru i 1 łyżkę skrobi i zmiel je w misce.
Następnie wymieszaj je ładnie za pomocą turnera.
To będzie kremowa polewa do właściwego “ciasta” później. Przenieś mieszaninę do torebki, a następnie wyłóż nią mieszaninę na tacy.


Następny krok jest najważniejszy: pieczenie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.
Moment wyjścia z piekarnika jest naprawdę wyjątkowym momentem.
Pamiętasz to lepkie, żółtawe ciasto, które mieszałeś chwilę temu? Cóż, teraz wyrosło na to przepyszne, chrupiące, kremowe ciasto o fantastycznej konsystencji.


Nie skończyliśmy też z polewą. Jeśli masz cukier puder, posyp go jako wykończenie.
Ten przepis został nauczony przez arabskiego kucharza, ale czy nadal można go nazwać ciastem?
Cóż, jeśli jest przygotowany jak jeden, być może. Ale czy smakuje jak ciasto? Myślę, że jest tylko jeden sposób, aby odpowiedzieć na to pytanie.


Obejrzyj poniższy film, aby zobaczyć przepis w akcji. Udostępnij również ten artykuł!
Proszę podziel sie tym z przyjaciółmi i rodziną.