Najprostszy sposób na przyrządzenie steku Salisbury w bogatym sosie cebulowym

Najprostszy sposób na przyrządzenie steku Salisbury w bogatym sosie cebulowym

Każdy chce obfitego posiłku na koniec męczącego dnia. Ale czasami te posiłki mogą wymagać tak dużo czasu na przygotowanie.

Pexels – August de Richelieu

Źródło:
Pexels – August de Richelieu

Nie martw się; oto przepis, który każdy zna i nie jest zbyt skomplikowany do wykonania. Może zająć trochę więcej czasu, ale zawsze możesz poświęcić ten czas na robienie czegoś innego.

Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Źródło:
Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Stek Salisbury nie jest obcy na każdym rodzinnym stole. To niezawodny sposób na zebranie całej rodziny, aby cieszyć się pysznym, zasłużonym posiłkiem po długim dniu.

Przygotuj następujące składniki i zacznij przygotowywać stek z bogatym sosem cebulowym.

Składniki

Na pasztecik:

  • 2 funty. Chudej mielonej wołowiny
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 Jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki suszonej mielonej cebuli
  • 2 łyżki sosu Worcestershire

Do sosu:

  • 2 szt. Średniej żółtej cebuli (posiekanej lub pokrojonej w plasterki)
  • 1 łyżka bazy wołowej
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki wody

Gotowanie patty

Najpierw przygotuj pasztecik wołowy na stek.

Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Źródło:
Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Do dużej miski wlej jajko, mleko, sól, czarny pieprz, mieloną cebulę, sos Worcestershire i bułkę tartą. Mieszaj, aż będą dobrze wymieszane.

Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Źródło:
Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Gdy to zrobisz, dodaj mieloną wołowinę i wszystko wymieszaj. Następnie uformuj placek w dowolny kształt. Inni lubią robić płaskie placki jak hamburgery, owalne placki lub klopsiki.

Przygotuj natłuszczoną patelnię lub patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu. Smaż kotlety przez dwie minuty z każdej strony. Zwróć uwagę, że nie próbujesz tutaj ugotować pasztecików. Proces ten ma na celu jedynie nadanie im koloru.

Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Źródło:
Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Po smażeniu każdej strony przez dwie minuty, wyjmij placki z patelni i odłóż je na bok.

Przygotowanie sosu

Nadszedł czas, aby zrobić sos! Nie wyjmuj patelni i nie czyść jej, ani nie wyłączaj kuchenki. Będziesz używać tej samej patelni do sosu i nadal na średnim ogniu.

Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Źródło:
Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Umieść cebulę na patelni. Smaż, aż wypłynie z niej sok i zmieni kolor na złotobrązowy.

Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Źródło:
Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Następnie dodaj bazę wołową i dwie szklanki wody. Upewnij się, że baza wołowa jest dokładnie rozpuszczona.

Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Źródło:
Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Umieść steki z powrotem na patelni. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień do średnio-niskiego na 45-60 minut. W tym czasie przygotuj papkę ze skrobi kukurydzianej, mieszając skrobię kukurydzianą z dwiema łyżkami wody.

Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Źródło:
Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Po gotowaniu na wolnym ogniu dodaj zawiesinę, aby nadać sosowi gęstą i kremową konsystencję. Mieszaj sos, aż zgęstnieje.

Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Źródło:
Zrzut ekranu YouTube – TheWolfePit

Podawaj w głębokim naczyniu lub na patelni i przygotuj posiłek dla rodziny.

Inne warianty tego przepisu

Chcesz coś zmienić w tym przepisie? Oto kilka rzeczy, które możesz dodać lub zmienić!

  • Dodaj trochę pokrojonych pieczarek do sosu. Wymieszaj je, gdy dusisz cebulę, a przed dodaniem zawiesiny.
  • Dodaj dwie do trzech łyżek masła, jeśli chcesz, aby sos był bardziej kremowy. Najlepiej użyć niesolonego masła, aby potrawa nie stała się zbyt słona.
  • Masz ochotę na przystawkę? Możesz ugotować na parze warzywa, takie jak brokuły, marchew, szpinak lub fasolkę szparagową.

Obejrzyj cały film i możesz gotować razem z nim. Podziel się tym niesamowitym przepisem z rodziną i przyjaciółmi!