Farmer dzieli się szybkim i łatwym sposobem na uniknięcie gnicia i zachowanie świeżości jagód przez wiele tygodni

Farmer dzieli się szybkim i łatwym sposobem na uniknięcie gnicia i zachowanie świeżości jagód przez wiele tygodni

Rolnicy postanowili podzielić się kilkoma mądrymi radami, jak zachować świeżość naszych truskawek dużo dłużej!

Kiedy dowiesz się, jak łatwo jest utrzymać świeżość i smak jagód, już nigdy nie będziesz musiał wgryzać się w kolejną wątpliwej jakości truskawkę!

Flickr- -taro

Źródło:
Flickr- -taro

Ze wszystkich pysznych smakołyków, jakimi Matka Natura obdarza nas o tej porze roku, truskawki są zdecydowanie jednym z najwspanialszych!

Niestety, są one również jednymi z najtrudniejszych owoce do utrzymania świeżości po zbiorze.

Ma to wiele wspólnego z tym, jak rosną.

Truskawki, naturalnie, są rośliną żyjącą w ziemi.

Dzięki temu są łatwo dostępne dla ślimaków i innych owadów, które uwielbiają owoce.

Ponadto, ponieważ leżą na wierzchu gleby, są bardziej podatne na wszelkie choroby, bakterie i grzyby, które się tam zadomowiły.

Tak więc, kiedy je płuczemy, tak naprawdę spłukujemy tylko kurz, pozostawiając resztę, która może siać spustoszenie w naszych cennych zbiorach.

Flickr – Jo Naylor

Źródło:
Flickr – Jo Naylor

Wszyscy mieliśmy ten łamiący serce moment, kiedy idziesz traktować siebie do świeżej truskawki, tylko znaleźć, że jakoś zamieniły się w zgniłym bałaganie przez noc!

To wraca do tych zalegających bakterii i grzybów, które nie zostały zmyte podczas płukania.

Aby uniknąć przedwczesnego gnicia truskawek, będziesz chciał zasadniczo zdezynfekować je podczas procesu czyszczenia.

Nie martw się jednak, jest to łatwiejsze niż się wydaje.

Najpierw będziesz chciał zgarnąć kilka materiałów z kuchni.

Będziesz potrzebował:

Duża miska lub wiadro
Cedzak, durszlak lub wirówka do sałatek
Ocet
Czysta/filtrowana woda
Ręczniki papierowe
Czyste pojemnik z otworami do oddychania
Dużo pysznych Truskawek

Flickr – Frank Yu

Źródło:
Flickr – Frank Yu

Zacznij od umieszczenia swoich świeżych truskawek w dużej misce.

Pamiętaj, że będziesz chciał m.in całkowicie przykryć te jagody w swojej przygotowanej płukance, więc upewnij się, że miska jest wystarczająco duża, aby pomieścić obie jagody oraz ciecz.

Mix 1 ocet cz do 5 części wody.

Tak więc, jeśli myjesz kilka funtów truskawek, użyj 1 szklanki octu na 5 szklanek wody.

Teraz twoje jagody są gotowe do ich kąpieli octowej, wlej mieszaninę na swoje jagody, aż wszystkie będą pokryte.

Flickr – Michael Porter

Źródło:
Flickr – Michael Porter

Część jagód będzie unosić się na wierzchu i to jest w porządku.

Możesz je obciążyć talerzykiem na tyle małym, że zmieści się w misce, albo po prostu dać im porządnie zamieszać co kilka chwil.

Kluczem jest to, aby pozwolić jagodom namoczyć się przez dobre 3 do 5 minut, co najmniej.

Ocet jest bardzo silnym naturalnym środkiem dezynfekującym.

Pozwalając truskawkom siedzieć w mieszaninie pozwoli płukance wniknąć w jagody i zabić wszelkie utrzymujące się zagrożenia dla Twoich smacznych zbiorów.

Flickr – Barbara Wells

Źródło:
Flickr – Barbara Wells

Po tym jak truskawki dobrze się namoczą, odcedź jagody używając durszlaka lub salaterki.

Otrząsnąć lub odwirować jak najwięcej nadmiaru wody, uzyskując je tak suche, jak to tylko możliwe.

Wilgoć jest drugim winowajcą przyspieszającym proces gnicia twoich truskawek.

Wilgotne środowisko tworzy doskonałą pożywkę dla większej ilości bakterii i grzybów, których chcemy uniknąć jak najdłużej.

Flickr – Gavin Clabaugh

Źródło:
Flickr – Gavin Clabaugh

Po usunięciu większości wody, ułóż truskawki w jednej warstwie na czystych ręcznikach kuchennych i pozostaw do wyschnięcia na powietrzu.

Upewnij się, że truskawki są całkowicie suchy przed ich odłożeniem.

Nie powinno to zająć zbyt wiele czasu w ładny letni dzień, prawdopodobnie około 15-20 minut.

Flickr – skeddy w NYC

Źródło:
Flickr – skeddy w NYC

Podczas gdy twoje truskawki się suszą, weź czystą pojemnik z otworami do oddychania i linia z kilkoma ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć każdą wilgoć, którą truskawki puściły.

Aby uzyskać maksymalną wydajność, po dezynfekcji ponownie użyj pojemnika, w którym zakupiłeś truskawki.

Po całkowitym wysuszeniu, przelej jagody do pojemnika i przechowuj w lodówce do następnego nalotu o północy.

Dzięki tej przyjaznej technice rolnika, będziesz cieszyć się świeżymi, pysznymi, dojrzałymi jagodami przez wiele kolejnych dni.

Proszę podziel sie tym to ze swoimi przyjaciółmi i rodziną.