Jeśli chodzi o jajecznicę, prawie każdy wie, jak ją zrobić. Często jest to pierwsza rzecz, którą ludzie próbują ugotować, gdy zaczynają gotować dla siebie.
Jajecznica jest hitem, więc są szanse, że każdy próbował zrobić własną w zaciszu własnego domu. Rzecz w tym, że nie każdemu się to udaje. Jajka, choć bardzo proste, są dość trudne w obsłudze i gotowaniu.
Zobacz ten post na InstagramiePost udostępniony przez Maja & Jernej Zver (@jernejkitchen)
Idealna ilość puchu
Puszysta, delikatna jajecznica. Ubij je w misce, dodaj masło lub nabiał i trochę soli, wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem i ugotuj. Pomijając techniki ubijania i ustawienia kuchenki, większość ludzi albo je rozgotowuje, albo po prostu całkowicie psuje.
Ale jest na to sposób. Sposób tak prosty, że nawet dziecko sobie z nim poradzi. Z wyjątkiem tego, że dzieci nie powinny być zostawiane same w kuchni, ale masz pomysł.
Zobacz ten post na InstagramiePost udostępniony przez Natural Photography (@rumis_capture)
Sekretny składnik
Proszek do pieczenia jest kluczem do najlepszej jajecznicy.
Proszek do pieczenia to suchy chemiczny środek spulchniający. Zazwyczaj zawiera on sodę oczyszczoną, kamień winny (suchy kwas) i czasami skrobię kukurydzianą. Proszek do pieczenia działa poprzez uwalnianie dwutlenku węgla do ciasta lub ciasta w wyniku reakcji kwasowo-zasadowej.
Powoduje to rozszerzanie się pęcherzyków w mieszaninie, powodując jej spulchnienie.
Być może nigdy nie słyszałeś o proszku do pieczenia w jajkach, ale działa tak samo w przypadku naleśników.
Dodaj płyn, aby aktywować proszek do pieczenia. Jajka się liczą, więc nie zdziw się i nie myśl, że to obrzydliwe, ponieważ działa dokładnie tak samo, jak w cieście naleśnikowym.


Całkowita transformacja
Proszek do pieczenia przekształci tę przeciętną jajecznicę w najbardziej puszystą i delikatną jajecznicę, jaką kiedykolwiek widziałeś. Będzie wyglądać tak apetycznie, że będziesz robić zdjęcia do mediów społecznościowych.


Trzeba jednak być ostrożnym. To nie jest tak, że możesz po prostu wrzucić proszek do pieczenia do ubitych jajek. nie możesz po prostu nabrać trochę i wrzucić go tam przed ubijaniem mieszanki.
Jest na to odpowiedni sposób i kto wie, może zaimponujesz swoim bardziej doświadczonym znajomym z kuchni.
Zobacz ten post na InstagramiePost udostępniony przez L’Orso, lo Chef e la Foodwriter (@amicoorsocafe)
Ile potrzeba?
Oto jak dodać proszek do pieczenia do jajecznicy.
Jest to dość proste, ale to, do czego dążysz, to jakość, a nie ilość. Zbyt duża ilość proszku do pieczenia może prowadzić do chemicznego posmaku. Skończy się to wyrzuceniem jajek do kosza.
Konserwatyzm jest tutaj wskazany. Jedna ósma łyżeczki to wszystko, co trzeba dodać na dwa duże jajka. Nic więcej, nic mniej. To jak szczypta magii. W ten sposób można podnieść jakość jajecznicy.


Wady rozgotowanych jajek
Większość ludzi nie wie, że rozgotowanie jajecznicy może spowodować, że białko w jajkach utworzy ścisłe wiązanie, prowadząc do utraty kilku składników odżywczych, takich jak rozpuszczalna w wodzie witamina B-12.
Dodanie proszku do pieczenia do jajek wydaje się niekonwencjonalne, ale naprawdę działa. Gdy poczujesz się pewnie z jajkami, śmiało dodaj inne składniki, które Twoim zdaniem dobrze pasują do jajek.
Zobacz ten post na InstagramiePost udostępniony przez Gabi | Desayunos & Té (@desayunistas)
Jajka są super tanie i wszechstronne. Wystarczy trochę finezji i wiedzy. Zanim się zorientujesz, będziesz robić jajecznicę jak 5-gwiazdkowy szef kuchni.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się, jak dodać proszek do pieczenia.
Proszę podziel sie tym z przyjaciółmi i rodziną.